Diety - Diety oczyszczające

Monodieta

Wtorek, 29.09.2015 | Autor: | Ilość komentarzy: 0 | kategoria: Diety - Diety oczyszczające
Diety - Monodieta

Stosując tego rodzaju diety, przez kilka lub nawet kilkanaście dni jesz tylko jeden rodzaj pożywienia. Najpopularniejsze monodiety oparte są na spożywaniu ziaren pszenicy lub surowych owoców. Zdaniem zwolenników tych diet gwarantują one głębokie oczyszczenie organizmu z toksycznych substancji, wpływają korzystnie na przemianę materii i poprawę samopoczucia.

Chudniesz 1 kg w 3 dni

Stosowana przez dłuższy czas monodieta może okazać się niebezpieczna dla zdrowia, gdyż organizm otrzymuje tylko wybrane składniki odżywcze. Decydując się zatem na ten rodzaj diety, najlepiej poddawać się jej jedynie przez dwa-trzy dni. Postarajmy się, aby były to dni wolne od pracy.

Specjaliści medycyny naturalnej twierdzą, że monodiety należy prowadzić wówczas, gdy księżyca ubywa, czyli zaczynać je następnego dnia po pełni.

Monodieta działa wprawdzie łagodniej niż głodówka, ale także stwarza możliwość intensywnego odtrucia organizmu. Aby efekt detoksykacji był jeszcze silniejszy, warto w tych dniach poddać się masażowi, skorzystać z sauny, pójść na seans jogi.

 

Jemy tylko winogrona

W tej diecie wybieramy winogrona jasne (skórka ciemnych jest ciężej strawna), możemy też pić sok świeżo wyciśnięty z owoców. Dieta winogronowa oczyszcza wątrobę i drogi żółciowe, krew i układ trawienny. Obniża też ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na skórę. Wolno ją powtarzać co miesiąc (jeszcze lepiej co dwa miesiące).


Jemy tylko ziarna pszenicy lub kaszę

Tego rodzaju monodieta jest korzystna w przypadku wysokiego ciśnienia tętniczego krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Uważana jest za jedną z najbezpieczniejszych monodiet, gdyż dostarcza organizmowi zarówno białko, jak i węglowodany, składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Jeśli po trzech dniach włączymy do menu porcję warzyw i owoców, pszeniczne oczyszczanie możemy kontynuować przez dwa tygodnie.

Jak przyrządzić pszenicę, która starczy nam na 4-5 posiłków w ciągu dnia?

Szklankę wypłukanych na sicie ziaren zalewamy na noc zimną, przegotowaną, zakwaszoną sokiem z połowy cytryny wodą. Następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy pszenicę trzema szklankami wrzątku i wolno gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 godzin. Pszenicę można zastąpić kaszą jaglaną. Gotuje się ją krócej i nie trzeba jej uprzednio moczyć w wodzie. Szklankę kaszy jaglanej zalewamy 2,5 szklankami wrzątku. Gotujemy powoli na płytce ok. 1/2 godziny. Aby kasza była smaczniejsza i działała bardziej rozgrzewająco, można ją przed gotowaniem uprażyć na patelni na małym ogniu, przez cały czas mieszając, dopóki nie zacznie przyjemnie pachnieć. Pszeniczna dieta nie jest niestety najsmaczniejsza - ziarna gotujemy bowiem bez soli. Warunkiem dobrego oddziaływania zbóż jest dokładne żucie każdej porcji - minimum 50 razy. Pijemy głównie na czczo i przed snem. Może to być niegazowana woda mineralna lub wywary z ziół. Idealnie jest wtedy pić herbatkę z zielonej pietruszki, która oczyszcza nerki. Aby ją przyrządzić, łyżeczkę natki zalewamy w rondlu szklanką wody i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie odstawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.

 

Jemy wyłącznie banany

Możemy w ciągu dnia zjeść trzy lub cztery - w zależności od wielkości owoców. Monodieta bananowa jest uboga w białko, jeśli więc chcemy ją przedłużyć do czterech-pięciu dni, włączmy do jadłospisu także jabłka, marchew lub buraki. Ta dieta szczególnie polecana jest osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym.

 

Jemy tylko jabłka

Zjadamy w ciągu dnia około kilograma jabłek, możemy też pić sok świeżo wyciśnięty z owoców. Tego rodzaju dietę najlepiej przeprowadzić jesienią albo zimą, kiedy owoce są jeszcze pełnowartościowe. Pobudza ona pracę układu trawiennego, wątroby i serca, obniża poziom cholesterolu. Stosujemy ją tylko trzy dni i nie częściej niż raz w miesiącu.

 


Pijemy tylko soki

Codziennie wypijamy dwa litry świeżo wyciśniętych soków z owoców lub warzyw, np. z jabłek, pomidorów, selera, marchwi, buraków, kapusty. Najlepiej, aby na picie soków przeznaczyć jeden-dwa dni w miesiącu. Nieco inną propozycją jest monodieta cytrusowa. W ciągu dnia wypijamy 2 litry mieszanki soków grejpfrutowego, pomarańczowego, cytrynowego oraz wody. Pijemy co pół godziny po 100 g, a potem do końca dnia jemy pomarańcze lub grejpfruty. Odtruwamy w ten sposób układ limfatyczny i krwionośny oraz zyskujemy odporność na przeziębienie i grypę.

 

 

Skomentuj Wasze komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Dietetycyonline.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dietetycyonline.pl

Nasi specjaliści do Twojej dyspozycji!

 
Strona jest zarządzana przez: Scenic Group Sp. z o.o.