Diety - Diety odchudzające

Dieta jabłkowa

Sobota, 05.08.2017 | Autor: | Ilość komentarzy: 0 | kategoria: Diety - Diety odchudzające
Diety - Dieta jabłkowa

Dieta jabłkowa dla wszystkich co uwielbiają jabłka, a na dodatek chcieliby schudnąć? Mamy dla Was coś wspaniałego. Ta dieta pozwoli Ci zrzucić 2,5 kg w 5 dni.

Uwielbiasz jabłka, a na dodatek chciałabyś schudnąć? Mamy dla Ciebie coś wspaniałego, jest to dieta jabłkowa. Ta dieta pozwoli Ci zrzucić 2,5 kg w 5 dni.

Owoce te mogą być lekką przekąską, ale i wspaniałym składnikiem dietetycznych dań. Jabłka zawierają bowiem błonnik który wspomaga przemianę materii. Dieta jabłkowa powinna trwać przez 5 dni.
Codziennie musisz wypijać co najmniej 2 litry niegazowanej wody oraz przestrzegać następujących zasad:

Po wstaniu z łóżka wypij napój przygotowany według naszego przepisu lub szklankę niegazowanej wody mineralnej z 2 łyżeczkami octu jabłkowego.

  I Śniadanie:                                                                                                                                         1 Kromkę chleba pełnoziarnistego (5 dag) posmarowaną 1/2 łyżeczki masła odtłuszczonego z   plasterkiem sera (2 dag) o 30-proc. zawartości tłuszczu.

  II Śniadanie:                                                                                                                                      1 Kiwi

  Obiad:                                                                                                                                           Każdego dnia przygotuj ciepłe danie według naszych przepisów  a 4 -dnia zjedz sałatkę

  Kolacja: Przygotuj sobie 2-3 pieczone jabłka.


Na podwieczorek wypijaj ok. 150 ml jogurtu naturalnego z odtłuszczonego mleka (ok. 85 kcal);       Na kolację zjadaj jabłko. Całodzienne posiłki dostarczą ci nie więcej niż 800-1000 kcal.

  Napój z sokiem jabłkowym:

Na lepsze trawienie i poprawę nastroju:
Do ok. 1/3 szklanki wody mineralnej wlej 1/2 szklanki soku jabłkowego, najlepszy jest zrobiony w sokowirówce ze świeżych jabłek. Dodaj 1 łyżeczkę naturalnego miodu i wymieszaj. Na koniec wlej łyżkę octu jabłkowego lub świeżego soku z cytryny i dopraw szczyptą cynamonu. Sok jabłkowy możesz zastąpić selerowym. Wtedy, zamiast cynamonem, dopraw napój imbirem.

  1 Dzień:                                                                                                                                         Stek z fasolką i jabłkami.

  Obiad:                                          
- 10 dag chudego steku wołowego
- 1 cebula
- 15 dag fasolki szparagowej, np. mrożonej
- 2 łyżeczki oliwy
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
-  2 jabłka ok. 15 dag
-  łyżeczka ziół np. majeranku, kminku.

Ugotuj fasolkę. Cebulę pokrój w kostkę, uduś na łyżeczce oliwy. Wrzuć do niej fasolkę. Podduś chwilę, wlej bulion. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w półplasterki, wymieszaj i duś jeszcze 5 min. W międzyczasie posyp stek ziołami i usmaż (z obu stron) na łyżeczce oliwy. Podaj z duszoną fasolką i jabłkami.

  2 Dzień:                                                                                                                                            Jabłka pieczone z szynką.

  Obiad:
- 1 duże jabłko ok. 10 dag
- gruby plaster szynki ok.10-15 dag
- sok z cytryny
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kilka liści sałaty
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól do smaku.

Jabłko umyj, nie obieraj, wydrąż gniazdo z nasionami, pokrój w grube plastry i skrop sokiem z cytryny. Plaster szynki posmaruj oliwą. Obłóż go plasterkami jabłka i posyp cynamonem. Zawiń mięso w folię aluminiową i piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. Liście sałaty porwij na małe kawałki, posól, skrop octem jabłkowym. Podaj z szynką i jabłkami.

  3 Dzień:                                                                                                                                           Zupa marchwiowo-jabłkowa

- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki oliwy
- 10 dag ziemniaków
- 15 dag marchwi
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- duże jabłko ok. 15 dag
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- 7 łyżeczka posiekanej natki
- ewentualnie kilka listków kolendry.

Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oliwie. Marchew i ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Po 5 min duszenia wlej potowe bulionu. Gotuj ok. 10 min, stale mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, rozgnieć marchew i ziemniaki na piure. Jabłko pokrój w kostkę, dodaj do piure, połącz z resztą bulionu. Podgrzej. Dopraw imbirem i gałką muszkatołową. Posyp ziołami.

  4 Dzień:                                                                                                                                           Sałatka fantazyjna

- cykoria
- jabłko
- pół pęczka rzodkiewek
- kilka orzechów włoskich
- łyżeczka posiekanej natki
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- kromka 5 dag pieczywa pełnoziarnistego.

Liście cykorii umyj, obetnij jasne końce mają gorzki smak. Ułóż je na talerzu. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, ułóż na liściach cykorii. Rzodkiewki pokrój w plasterki, posyp cykorię. Ocet utrzyj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Polej sosem surówkę, odstaw ją na kilka minut. Posyp posiekanymi orzechami. Udekoruj natką. Podawaj z ciemnym pieczywem.

  5 Dzień:                                                                                                                                         Potrawka z kartofli i jabłek

- plasterek chudej szynki wieprzowej (do 2 dag)
- łyżeczka oliwy
- kilka małych ziemniaków (ok. 15 dag) 9)2 jabłka (20 dag)
- 1/2 łyżeczki kminku.

Szynkę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i dodaj do szynki. Posyp kminkiem, dolej trochę wody (ziemniaki nie przywrą do patelni). Podduś 6-8 min, mieszając. Dodaj obrane, pokrojone w talarki jabłka. Smaż jeszcze ok. 3 min. Jedz na ciepło

 Dieta po diecie
Dieta po diecie pozwoli Ci zachować sylwetkę jaką wywalczyłaś sobie podczas odchudzania. Jak utrzymać wagę po diecie? to proste wystarczy, że będzie sugerować się naszymi wskazówkami a na pewno to się uda.

 Oto 12 zasad:

1. Wypijaj co najmniej 1,5 litra wody niegazowanej dziennie, zaś gazowaną pij tylko na pusty żołądek wtedy nie utrudni trawienia.
2. Naucz się odmawiać, zwłaszcza podczas spotkań towarzyskich.
3. Jedz częściej ale mniej - lepiej pięć małych posiłków niż dwa duże.
4. Nie nadużywaj produktów typu light. Mogą zawierać tłuszcze parafinowe które wypłukują z organizmu witaminy i minerały.
5. Używaj jak najmniej soli i cukru. Sól tuczy bo zatrzymuje wodę w organizmie zaś cukier dostarcza pustych kalorii.
6. Ziemniaki nie tuczą jeśli są spożywane same lub razem z innymi warzywami.
7. Jak najwięcej się ruszaj i to bez względu na to czy miałaś ciężko dzień czy nie. Idź do pracy piechotą, gimnastykuj się rano lub wieczorem.
8. Przygotuj tylko takie porcje, które możesz zjeść. Duże danie na talerzu kusi mimo braku głodu.
9. Nie możesz jeść wszystkiego. Pieczywo ogranicz do 2 kromek dziennie. Zapomnij o frytkach, majonezie i ciężkich sosach.
10. Uważaj na to co jesz poza domem. Wybieraj grillowaną rybę lub mięso, albo porcję surówki. Zrezygnuj z tuczącej pizzy, hamburgerów, spaghetti.
11. Oszukuj swój organizm i próbuj zabijać pierwszy głód. Na 15 min przed posiłkiem wypijaj dużą szklankę wody, która skutecznie wypcha żołądek.
12. Po skończeniu diety szybciej pojawia się uczucie sytości - Twój żołądek uległ skurczeniu, Kończ posiłki wcześniej z uczuciem lekkiego niedosytu.
 

Skomentuj Wasze komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Dietetycyonline.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dietetycyonline.pl

Nasi specjaliści do Twojej dyspozycji!

 
Strona jest zarządzana przez: Scenic Group Sp. z o.o.