Artykuły

Dietetycyonline.pl >> Artykuły >> Dieta w dnie moczanowej

Dieta w dnie moczanowej

Piątek, 16.12.2011 | Autor: Natalia Mogiłko | Ilość komentarzy: 0 | kategoria: Artykuły
Diety - Dieta w dnie moczanowej

Dna zwana skazą moczanową lub podagrą jest chorobą spowodowaną odkładaniem się kryształków moczanu sodu (hiperykemia). Dna moczanowa jest chorobą częstą (1-2% dorosłej populacji). Chorobowość wzrasta z upływem czasu i osiąga 7% u mężczyzn w wieku powyżej 65 lat oraz około 3% u kobiet w wieku 85 lat. 

Choroba towarzyszy zespołowi metabolicznemu i innym przewlekłym chorobom niezakaźnym. Zazwyczaj pierwszym objawem jest ostry atak dny. Jest to silny ból jednego, rzadziej kilku stawów, powiązany z ogólnoustrojowymi objawami zapalnymi.


W zależności od etiologii wyróżnia się dnę pierwotną i wtórną.
Przyczyną dny powrotnej jest większa produkcja kwasu moczowego z powodu zwiększonej syntezy oraz upośledzonego wydalania przez nerki.
Powstawanie dny wtórnej polega na nadmiernym gromadzeniu się kwasu moczowego w organizmie.

Czynniki ryzyka dny:

- geny – a konkretnie genetycznie uwarunkowane zaburzenia enzymatycznego rozpadu puryn;
- płeć – estrogeny (żeńskie hormony) działają ochronnie, dlatego 95% chorych to mężczyźni, kobiety zazwyczaj chorują po menopauzie;
- zatrucie metalami – zatrucie ołowiem i glinem może powodować wystąpienie objawów;
- duże spożycie związków purynowych – żywność bogata w puryny powoduje gromadzenie się kwasu moczowego we krwi, przez co powoduje wystąpienie objawów;
- małe spożycie płynów – utrudnia eliminowanie kwasu moczowego z organizmu;
- zwiększone stężenia cholesterolu i/lub triglicerydów w surowicy krwi;
- nadwaga – u ok. 2/3 chorych na dnę stwierdza się otyłość, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2;
- alkohol – powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi.

Optymalne leczenie dny moczanowej wymaga połączenia metod niefarmakologicznych i farmakologicznych.

Zalecenia dietetyczne

- zbilansowana dieta zawierająca białko, tłuszcz, węglowodany oraz składniki mineralne
i witaminy;
- wyeliminowanie z diety pokarmów bogatych w związki purynowe;
- regularne spożywanie posiłków (3-4 x dziennie);
- ostatni posiłek spożyty 3-4 h przed snem;
- odpowiednia ilość wypijanych płynów (ok. 3 l dziennie).

Badania chińskie podkreślają znaczenie spożycia warzyw i owoców w diecie osób z rozpoznaną dną mocznową. Wykazano w nich, że czynnikiem ryzyka tej choroby jest alkohol i niewystarczające spożycie błonnika pokarmowego, folianów i witaminy C.

Niewskazane są potrawy smażone w tłuszczu, pieczone i duszone tradycyjnie.

Produkty spożywcze dzielimy na trzy grupy, z których powstaje:

- mniej niż 50 mg kwasu moczowego, w tym:
mleko, sery żółte, serki wiejskie ziarniste, tłuszcze i oleje, szynka gotowana, produkty zbożowe, buraki czerwone, cebula, kapusta biała, kapusta kwaszona, kapusta pekińska, marchew, ogórki, pomidory, sałata, ziemniaki, owoce (oprócz banana i melona)

- od 50 do 100 mg kwasu moczowego, w tym:
flądra, lin, wołowina (mostek), dynia, fasolka szparagowa, jarmuż, kapusta czerwona i włoska, fasola biała, groch, soczewica, banan i melon

- powyżej 100 mg kwasu moczowego:
dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sandacz, sardynki, sola, szczupak, szprot wędzony, śledź, krewetki, cielęcina, jagnięcina, wołowina (karkówka, rostbef), wieprzowina (karkówka, szynka), drób, podroby, gęś, zając, brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, por, szpinak, grzyby, piwo, wino, wódka.

Ważnym wskazaniem w leczeniu dny moczanowej jest zmiana stylu życia obejmująca redukcję masy ciała w przypadku otyłości, regularna aktywność fizyczna, racjonalna dieta składająca się z żywności z małą zawartością związków purynowych oraz leczenie chorób współistniejących.


Bibliografia:
- Praktyczny podręcznik dietetyki; Red. Mirosław Jarosz, Warszawa, 2010, ISDN 978-83-86060-77-1.
- Zimmermann-Górska, Irena: Rozpoznawanie i leczenie dny moczanowej. Aktualne (2006) zalecenia European League Against Rheumatism. Medycyna praktyczna [online].2006/09 [dostęp: 16.12.2011]. Dostępny: http://www.mp.pl/artykuly/?aid=29476.htm.
 

Skomentuj Wasze komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Dietetycyonline.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dietetycyonline.pl

Nasi specjaliści do Twojej dyspozycji!

 
Strona jest zarządzana przez: Scenic Group Sp. z o.o.