Przepisy ekspertów

Dietetycyonline.pl >> Przepisy ekspertów >> Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Poniedziałek, 28.11.2016 | Autor: | Ilość komentarzy: 0 | kategoria: Przepisy ekspertów
Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Region: Wielkopolska

Składniki:
- Frankfurterki parzone Gzella                      500g
- Boczek Kmicica Gzella                                  200g
- smalec                                                           2 łyżki
- jarmuż świeży                                              1kg
- rosół lub bulion wołowy                             350ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Skomentuj Wasze komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Dietetycyonline.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dietetycyonline.pl

Nasi specjaliści do Twojej dyspozycji!

 
Strona jest zarządzana przez: Scenic Group Sp. z o.o.