Przepisy ekspertów

Dietetycyonline.pl >> Przepisy ekspertów >> Zupa grzybowa
zabielana z ziemniakami

Zupa grzybowa
zabielana z ziemniakami

Poniedziałek, 24.10.2016 | Autor: | Ilość komentarzy: 0 | kategoria: Przepisy ekspertów
Zupa grzybowa<br>zabielana z ziemniakami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
- Śmietana kwaśna 18% „Piątnica”          330g      
- wywar kostno-jarzynowy                       2l
- grzyby suszone                                   50g
- podgrzybek świeży lub mrożony            350g
- kurki świeże lub mrożone                      200g
- ziemniaki                                             4 średnie szt.
- cebula                                                 2 średnie
- olej                                                      3 łyżki
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna                                      1 płaska łyżka                                            
- natka pietruszki

Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.  
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Skomentuj Wasze komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Dietetycyonline.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dietetycyonline.pl

Nasi specjaliści do Twojej dyspozycji!

 
Strona jest zarządzana przez: Scenic Group Sp. z o.o.