Przepisy czytelników

Dietetycyonline.pl >> Przepisy czytelników >> Bolognese, napoli, carbonara – klasyka w najlepszym wydaniu!

Bolognese, napoli, carbonara – klasyka w najlepszym wydaniu!

Piątek, 07.11.2014 | Autor: Martyna Głowińska | Ilość komentarzy: 0 | kategoria: Przepisy czytelników
Diety - Bolognese, napoli, carbonara – klasyka w najlepszym wydaniu!

Spaghetti to najpopularniejszy typ makaronu, ale także nazwa dania, które kocha większość Europejczyków. Podstawowymi potrawami, które określa się mianem spaghetti, jest bolognese, napoli oraz carbonara.

Do tego typu dań można użyć wielu rożnych makaronowych kształtów, jednak najbardziej popularnym jest długa nitka. Poniżej prezentujemy 3 podstawowe przepisy na pyszne spaghetti.

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese podajemy z sosem bolońskim. Jest to mięsny sos, który swój smak zawdzięcza m.in. długiemu gotowaniu.
Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Porcja dla 4 osób


Składniki:

Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 500 g
Bulion mięsny – 2 szklanki
Cebula – 2 szt.
Marchew – 1 szt.
Seler naciowy – 1 szt.
Przecier pomidorowy – 2 łyżki
Śmietanka – ½ szklanki
Czerwone półwytrawne wino – 2 szklanki
Oliwa
Oregano
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Cebulę, marchew oraz seler drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
3. Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4. Do mięsa dolewamy wino i mieszając czekamy, aż wyparuje.
5. Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
6. Dodajemy bulion. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
7. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy według uznania i podajemy z makaronem.

Spaghetti Napoli
Sos neapolitański to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Sekret tego wspaniałego dania tkwi przede wszystkim w prostocie. Ważne także, aby nie zapomnieć o świeżych ziołach, które nadadzą daniu wspaniałego aromatu.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób


 

Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
Pomidory z puszki – 2 op.
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Parmezan
Świeża bazylia i oregano
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 20 minut.
3. Dodajemy posiekaną bazylię, oregano oraz sól i pieprz – do smaku.
4. Podajemy z makaronem, całość posypujemy startym parmezanem.

Spaghetti carbonara
Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 4 osób


 

Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
Wędzony boczek – 250 g
Śmietana 30 % – 250 ml
3 żółtka
Starty żółty ser – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Cebula – 1 szt.
Sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zarumieni.
3. Boczek zdejmujemy z patelni i na tłuszczu, który się z niego wytopił, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
4. W miseczce mieszamy żółtka, śmietankę oraz ser.
5. Na patelnię wykładamy ponownie boczek, a następnie dodajemy żółtka ze śmietanką i serem, po czym gotujemy przez chwilę na bardzo wolnym ogniu.6. Sos łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.
7. Na talerzu spaghetti dekorujemy bazylią.
 

Smaczenego!

Skomentuj Wasze komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Dietetycyonline.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dietetycyonline.pl

Nasi specjaliści do Twojej dyspozycji!

 
Strona jest zarządzana przez: Scenic Group Sp. z o.o.