Prawda czy mit

Dietetycyonline.pl >> Prawda czy mit >> Lampka wina, a serce jak dzwon!

Lampka wina, a serce jak dzwon!

Czwartek, 29.09.2011 | Autor: Aneta Jachnis | Ilość komentarzy: 0 | kategoria: Prawda czy mit
Diety - Lampka wina, a serce jak dzwon!

„Kardiolog mi powiedział, żebym piła codziennie do obiadu lampkę czerwonego wina..”, „ wyczytałam w gazecie, że picie wina zmniejsza ryzyko chorób serca”, „ pijemy z mężem do posiłków wino- pomaga nam na trawienie”- takie zdania często padają z ust naszych bliskich, znajomych, lub nawet nas samych.

W przypadku picia alkoholu należy być bardzo ostrożnym. Prawdą jest, że wino jest źródłem antyoksydantów m.in. flawonoidów, które mają działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo zawarty w skórce winogron związek zwany resveratrolem poza działaniem antyoksydacyjnym rozrzedza krew natomiast picie jednej lampki wina dziennie zwiększa stężenie dobrego cholesterolu HDL dzięki temu można powiedzieć, ze wino ma działanie kardioprotekcyjne.

Powszechnie wiadomo, że najmniejszy odsetek zgonów i zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego występuje wśród mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego. Sukces ten błędnie przypisuje się codziennemu spożyciu wina. W rzeczywistości zdrowe serce jest wynikiem przede wszystkim stosowania diety śródziemnomorskiej podstawą, której jest spożycie świeżej, nieprzetworzonej żywności bogatej w warzywa, zioła, produkty pełnoziarniste, ograniczeniu mięsa czerwonego na korzyść ryb. Dodatkowo w diecie tej często stosuje się świeżo tłoczoną oliwę z oliwek. Wszystkie te produkty są źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów, błonnika oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych- dzięki temu społeczność zamieszkująca tereny południa Europy wykazuje stosunkowo mały procent zachorowań na nowotwory i choroby kardiologiczne.

Nie wspomina się jednak o zaskakujących danych dotyczących zachorowalności z powodu chorób wątroby czy trzustki. Według naukowców regularne, częste spożycie nawet niewielkich ilości alkoholu może spowodować stłuszczenie a nawet marskość wątroby a także uszkodzenie trzustki. Wykazano także lekki wpływ wina na poziom wydzielania estrogenów- przez to wydaje się, że zalecane może być kobietom podczas menopauzy.

Należy także pamiętać, że alkohol nieodwracalnie uszkadza komórki nerwowe (zaburzenia koncentracji, pamięci), zwiększa, cieśnienie krwi, spożywany przewlekle może uszkodzić naczynia krwionośne, może również powodować i zaostrzać migreny oraz uszkadzać śluzówkę przewodu pokarmowego. Lista jest długa. Jeżeli chcemy, więc uchronić się przed nowotworami i wzmocnić serce, czerpmy z „południowców” nawyk codziennej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, spożywanie dużej ilości warzyw, ryb i nieprzetworzonej żywności, ograniczajmy czerwone, smażone mięso i słodycze oraz jedzmy produkty pełnoziarniste. Duża ilość przypraw sprzyjać będzie trawieniu, zwiększy ilość antyoksydantów w diecie oraz zapobiegnie rozwojowi szkodliwych substancji powstałych podczas obróbki technologicznej. A wino? Wybierajmy wytrawne, czerwone. Okazjonalnie, w małych ilościach raz na jakiś czas.

Skomentuj Wasze komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Dietetycyonline.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dietetycyonline.pl

Nasi specjaliści do Twojej dyspozycji!

 
Strona jest zarządzana przez: Scenic Group Sp. z o.o.